***
Eilen olin sitten vapaalla koko päivän enkä saanut oikeastaan mitään aikaiseksi. Nukuin päiväunet ja lueskelin lehtiä kaikessa rauhassa. Luksusta! Tein ison satsin kaalipataa, jota taidamme syödä koko viikonlopun. Kaalipataan laiton riisin tilalle täysjyväohraa. Lisäksi leivoin kaksi vuokaleipää. Vuokaleipä on muuten tosi helppo tehdä. Ja halpa leipä. Meillä lapset eivät syö hirveästi leipää, mutta mun tekemä vuokaleipä uppoaa hyvin. Ja itse tehdyssä leivässä on se hyvä puoli, että siihen saa helposti ujutettua hyviä raaka-aineita. Kuten esim. minä laitoin vehnä- ja kauralesettä, jotka molemmat sisältävät runsaasti kuitua. Laitan tähän tuon vuokaleivän ohjeen, jos joku haluaa kokeilla. Tällä ohjeella tulee kaksi leipää, vuoan vetoisuus n.1,5 litraa tai pituus 26cm.
Vuokaleipä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl öljyä
5 dl vettä
4 tl siirappia
2 dl vehnä- tai kauraleseitä (tai molempia)
10-12 dl hiivaleipäjauhoja
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita siirappi veteen. Lisää pieneen määrään hiivaleipäjauhoja suola ja kuivahiiva ja sekoita se hyvin veteen. Lisää leseet ja loput jauhot välillä sekoittaen. Lisää lopuksi öljy. Jaa taikina kahteen 1,5 litran vetoiseen voideltuun vuokaan. Paista 200 asteessa uunin pohjalla ritilän päällä 15 minuuttia, nosta ritilä alimmalle tasolle ja paista vielä n. 15 minuuttia. Anna leipien rauhoittua vuoissaan muutama minuutti ennen kuin kumoat ne ritilälle. Jäähdytä leivät leivinliinaan käärittynä.
Arvaapa monestiko mä oon tän ja eilisen aikana miettiny sua ja ultrakuulumisia :) Ihanaa, että kaikki on hyvin! Ja kuten jonkun arvauksen heitinkin tuosta perätilasta, osuin oikeaan, jee. Leppoisaa viikonloppua, teille onkin kai tulossa vieraita ;)
VastaaPoistaJee, hyvä hyvä! Nyt vaan leppoisin mielin eteenpäin eikä enää tarvitse turhaan murehtia. :-)
VastaaPoistaRentoa viikonloppua!
Hyvä, hyvä että kaikki hyvin! Vuokaleipää olen leiponut leivinuunissa aina talvella, voisin kokeilla tätä sun ohjetta joku kerta:)
VastaaPoistaKivaa että saitte hyviä uutisia ultrassa. :)
VastaaPoista