lauantai 15. lokakuuta 2011

Ultrassa ja keittiössä

Ultrassa oli kaikki hyvin. Painoarvio oli 900 grammaa, joka vastaa noin viikkoa vanhempaa kuin mitä mulla on nyt viikkoja. Eilen sf-mitta oli 26cm. Sintti on viistoperätilassa ja lääkäri arveli hänen olleen tiistaina puhtaasti perätilassa. Lapsivettä on edelleen normaalisti. Eli ei mitään hätää niin kuin arveltiinkin. Ultrataan ja katsotaan sintin koko sitten tarpeen mukaan uudelleen. Näillä viikoillahan ei mitään syntymäpainoarvioita vielä tehdä, mutta pienen pusertamisen jälkeen mieheni sai lääkäriltä ulos ennusteen, jonka mukaan sintti olisi nelikiloinen syntyessään. Mutta tämä oli siis täysin lääkärin arvaus. Ja muuten, jostain syystä olen itsekin koko ajan ajatellut, että kyllä sintti tulee varmaan olemaan suurin meidän lapsista. Tällä hetkellähän Airi oli suurin, syntymäpaino 4080g.

***

Eilen olin sitten vapaalla koko päivän enkä saanut oikeastaan mitään aikaiseksi. Nukuin päiväunet ja lueskelin lehtiä kaikessa rauhassa. Luksusta! Tein ison satsin kaalipataa, jota taidamme syödä koko viikonlopun. Kaalipataan laiton riisin tilalle täysjyväohraa. Lisäksi leivoin kaksi vuokaleipää. Vuokaleipä on muuten tosi helppo tehdä. Ja halpa leipä. Meillä lapset eivät syö hirveästi leipää, mutta mun tekemä vuokaleipä uppoaa hyvin. Ja itse tehdyssä leivässä on se hyvä puoli, että siihen saa helposti ujutettua hyviä raaka-aineita. Kuten esim. minä laitoin vehnä- ja kauralesettä, jotka molemmat sisältävät runsaasti kuitua. Laitan tähän tuon vuokaleivän ohjeen, jos joku haluaa kokeilla. Tällä ohjeella tulee kaksi leipää, vuoan vetoisuus n.1,5 litraa tai pituus 26cm.


Vuokaleipä

 1 pss kuivahiivaa
 2 rkl öljyä
5 dl vettä
4 tl siirappia
2 dl vehnä- tai kauraleseitä (tai molempia)
10-12 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita siirappi veteen. Lisää pieneen määrään hiivaleipäjauhoja suola ja kuivahiiva ja sekoita se hyvin veteen. Lisää leseet ja loput jauhot välillä sekoittaen. Lisää lopuksi öljy. Jaa taikina kahteen 1,5 litran vetoiseen voideltuun vuokaan. Paista 200 asteessa uunin pohjalla ritilän päällä 15 minuuttia, nosta ritilä alimmalle tasolle ja paista vielä n. 15 minuuttia. Anna leipien rauhoittua vuoissaan muutama minuutti ennen kuin kumoat ne ritilälle. Jäähdytä leivät leivinliinaan käärittynä.



4 kommenttia:

  1. Arvaapa monestiko mä oon tän ja eilisen aikana miettiny sua ja ultrakuulumisia :) Ihanaa, että kaikki on hyvin! Ja kuten jonkun arvauksen heitinkin tuosta perätilasta, osuin oikeaan, jee. Leppoisaa viikonloppua, teille onkin kai tulossa vieraita ;)

    VastaaPoista
  2. Jee, hyvä hyvä! Nyt vaan leppoisin mielin eteenpäin eikä enää tarvitse turhaan murehtia. :-)

    Rentoa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Hyvä, hyvä että kaikki hyvin! Vuokaleipää olen leiponut leivinuunissa aina talvella, voisin kokeilla tätä sun ohjetta joku kerta:)

    VastaaPoista
  4. Kivaa että saitte hyviä uutisia ultrassa. :)

    VastaaPoista

Iloa tuot, jos viestin mulle suot! <3